Сирия

Най-малко 13 турски войници са загинали при въздушен удар срещу наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб, съобщи РИА „Новости“ по източник от турската армия.

„Тринадесет турски военни загинаха, още няколко са ранени в резултат на въздушен удар срещу турски наблюдателен пункт в село Кансафра в провинция Идлиб“, каза източникът.

Онлайн медията „Алмасдар нюз“ съобщи за „поне“ 10 убити войници при „руско-сирийски въздушен удар“ по турския пост близо до градчето Кансафра. Според източници от опозиционните сили няколко турски превозни средства също са унищожени или повредени в резултат на същите удари. Има сведения и че сирийската армия е завзела 3 нови селища в Идлиб. В същото време силите на Сирийската народна армия  /опозиционна група, подкрепяна от Анкара/, заедно с джихадистки бойци продължават опитите си да завземат град Найраб от сирийската армия.

Турското министерство на отбраната още не е коментирало твърденията за новите жертви, с които общият брой на загиналите в Идлиб турски войници през последните десетина дни ще надхвърли 20.

Ако събитията продължават да ескалират, това ще затрудни намирането на изход от кризата на уговорената преди два дни среща на 5 март, когато  трябва да се съберат за преговори президентите на Турция, Франция и Русия, както и германският канцлер Ангела Меркел. Срещата е организирана по инициатива на Ердоган, който преди това е провел телефонни разговори с Путин, Меркел и Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!