Грузия,

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на Грузия в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, дни след като Европейската комисия препоръча отлагане на кандидатурата на Тбилиси.

Размахвайки грузински, украински и европейски знамена, десетки хиляди демонстранти заляха главния път към грузинската столица Тбилиси. В считаната за най-голямата демонстрация в страната от десетилетия, най-малко 120 000 души участваха в „Марш за Европа“ в Тбилиси.

Граждани с плакати „Ние сме Европа“ изпълниха площада под звуците на химна на ЕС – „Одата на радостта“. Митингът беше иницииран от водещите продемократични групи и подкрепен от всички опозиционни партии, и имаше за цел да „демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности“.

„Европа е исторически избор и стремеж на грузинците, за който всички поколения са давали жертви“, заявиха организаторите на митинга във Фейсбук.

Грузия, "Марш за Европа"

Един от организаторите, активистът за правата Шота Дигмелашвили, прочете манифест, обявяващ нов митинг в петък, и стартирането на „ново народно движение“, което ще включва опозиционни партии, но ще бъде доминирано от граждански активисти.

„Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на мирната съпротива ще помете всички онези, които извеждат Грузия от релсите на европейския й път. Народният гняв ще бъде насочен срещу (основателя на управляващата партия) олигарха Бидзина Иванишвили“, за когото се смята, че проваля членството на страната в ЕС.

Според биолога Лили Немсадзе, на 68 години, „отказването на Грузия от статут на кандидат за член на ЕС ще означава, че ще останем в сферата на влияние на Русия“. Руският президент Владимир Путин ще тълкува това като зелена светлина за повторно нахлуване в Грузия, коментират демонстрантите.

Очаква се до петък лидерите на ЕС да вземат решение за предоставяне на статут на кандидати на Украйна, Молдова и Грузия, които подадоха молби за членство в ЕС малко след като Москва обяви война на Киев на 24 февруари.

Кандидатурата на Грузия за членство както в ЕС, така и в НАТО, залегнали в конституцията на страната, отдавна не се харесват на Кремъл. Това напрежение ескалира през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия.

В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да предостави статут на кандидат на Киев и Кишинев. До края на годината ЕС ще преценява дали и как Грузия отговаря на редица условия за статут на кандидат-член. Комисията също така препоръча да се предостави на Грузия „европейска перспектива“, нещо, което нейният ръководител Урсула фон дер Лайен нарече „огромна стъпка напред“ по пътя на Грузия към членство.

В понеделник върховният представител на ЕС уточни, че Грузия трябва да извърши повече реформи, преди да може да се присъедини към блока.

Премиерът Иракли Гарибашвили в петък приветства „историческото решение за предоставяне на европейска перспектива на Грузия“ и обеща да работи с Брюксел за „изпълнение на всички изисквания и получаване на статут на кандидат“.

Грузия, "Марш за Европа"

Европейската комисия заяви, че условията, които Тбилиси трябва да изпълни, за да получи статут на кандидат-член, включват прекратяване на политическата поляризация, напредък в свободата на медиите, съдебната система и изборните реформи, както и „деолигархизация“.

По-рано този месец Европейският парламент прие необвързваща резолюция, призоваваща ЕС да наложи лични санкции срещу най-богатия човек в Грузия Иванишвили заради неговата „разрушителна роля“ в политиката и икономиката на Грузия.

Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, предназначени да ги сближат икономически и политически.

Споразуменията включват и споразумения за свободна търговия между страните и ЕС, както и безвизово пътуване за неговите граждани за кратък престой в Шенгенското пространство. Споразуменията, обаче, не дават гаранция за евентуално членство в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук