Пътната полиция е заловила от началото на годината над 2 хиляди шофьори, които са управлявали под въздействие на наркотици и упойващи вещества.

Само за миналия месец са регистрирани 260 такива шофьори, за които са образувани досъдебни производства.

От началото на годината до 5 август полицията е установила 2161 водачи на МПС, които са шофирали под въздействие на наркотици и упойващи вещества. На 936 от тях са приложени полеви тестове. За месец юли КАТ е установил 260 водачи в цялата страна, употребили наркотици, за които са образувани досъдебни производства, съобщават за „Хоризонт“ органите на полицията.

Ако сме употребили наркотици или упойващи вещества, не е желателно да сядаме зад волана поне две седмици след приема на подобни субстанции.

Тестовете, с които разполага пътна полиция, установяват количества наркотично вещество в тялото ни с давност поне 15 дни.

Така при всички положения на проверката, резултатът ще е положителен. Тестовете са изключително чувствителни, а при кръвен тест се установява наличие на наркотично вещество до една година назад. Полевата проверка се извършва за 10-15 минути.

Ако откажем проверка за наркотици, може да ни бъде наложена глоба до 2 хиляди лева, както и автомобилът ни да бъде отнет за срок от 6 месеца до 1 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!