Мащабна полицейска акция се проведе късно снощи по Черноморието. Тя беше насочена към шофьорите. „Пътна полиция” проверяваше дали водачите на автомобили са употребили алкохол и наркотици, освен това търсиха лица, обявени за общодържавно издирване.

Действията на КАТ идват само ден, след като пиян шофьор помете 6 момичета в Китен.

„Стартира и се провежда широкомащабна операция по линия и противодействие на пътния травматизъм. Извършват се засилени проверки на водачи и се цели констатирането на случаи, превенцията, предотвратяването и извършването на административно-наказателна дейност на водачи употребили алкохол, наркотици и други съпътстващи нарушения”, уточни началникът на сектор „Охранителна полиция” комисар Неделчо Рачев.

Още в първите минути на акцията полицаите заловиха нарушители. Единият в Царево с 1,11 промила алкохол зад волана, а другият в Приморско — с 1,36 промила.

Заради съмнително поведение водач в Приморско бе отведен в полицейското управление, за да бъде тестван за наркотици. За около 5 минути модерният нов апарат отчете резултат.

„От извършената проверка на водача в 20:27 часа се установи положителна проба на амфетамин и метамфетамин. Срещу водача ще бъде образувано досъдебно производство за това че управлява след употреба на наркотици”, констатира дежурният полицай.

По същото време е установен и шофьор на пътнически микробус, който за щастие в този момент не превозваше пътници.

Дрегерът отчете 0,70 промила, а на водача бе съставен фиш и му бе отнета книжката за управление на МПС.

Акцията включва още проверки за неизрядни шофьорски книжки, преглед на автомобила, както и бърза проверка в базата данни на КАТ за крадени коли, както и за лица, обявени за общодържавно издирване.

Очаква се от Сектор „Пътна полиция” да оповестят стряскаща статистика за първото шестмесечие на 2018-та година, през което заловените шофьори, употребили наркотици, са повече от тези седнали зад волана след консумация на алкохол.

През 2017-та година най-много задържани дрогирани шофьори в страната 406 на брой са отчетени именно в Бургас през летните месеци. Акцията ще продължи до края на активния летен сезон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!