Сърбия Косово

Великобритания смята, че призивите за промяна на границите може да доведат до нестабилност на Балканите.

В съобщение на британското посолство в Прищина пише още:

„Убедени сме, че призивите за промяна на националните граници може да доведат до дестабилизация“.

В документа се подчертава, че „властите в Лондон подкрепят нормализацията на отношенията между Белград и Прищина, които се определят като жизненоважни за сигурността, стабилността и напредъка на двете страни и региона като цяло”.

На 7 август косовският президент Хашим Тачи отново се обяви за „корекция на границата със Сърбия“.

Тачи обаче поясни, че не става въпрос за „замяна на територии, а за присъединяване на Прешевската долина към Косово“.

„Имам едно послание към всички, които смятат, че корекцията на границата по мирен път е лоша идея, независимот от факта, че това е единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят към Косово. Искам да бъда разбран много ясно. Аз много отдавна се противопоставих на идеята за подялба и размяна на територии“, написа Тачи в собствения си профил в социалните мрежи. Според него „корекцията на границата е в полза на Косово, а противниците на тази идея са привърженици на подялбата и размяна територии“, каза Тачи.

Според него в тази ситуация има един единствен начин за взимането на решение и това е провеждането на референдум, на който гражданите ще кажат какво мислят по този въпрос“.

Изявлението на Тачи дойде само 30-на минути след това на премиера Рамуш Харадинай, който отново се противопостави на намеренията на Хашим Тачи за корекции на границата със Сърбия.

„Границите са установени с война и могат да се променят само с война. Тачи греши, като смята, че могат да бъдат променени по друг начин“, каза Харадинай след заседанието на правителството.

Според него границите са определени с последната война от 1999 г. от страна на Армията за освобождение на Косово (АОК) и НАТО, а и „със заслугите на тези, които допринесоха за това по-рано“.

Харадинай смята, че единственият заинтересован от промяна на границите е руският президент Владимир Путин, „който желае анексиране“.

„Ние сме част от американската карта“, заключи той.

В четвъртък стана ясно, че сръбският президент Александър Вучич ще отиде в Москва за консултации по косовския въпрос с руския президент Владимир Путин.

Срещата ще се състои на 15-ти септември, веднага след приключването на новия кръг от преговори в Брюксел с косовските албанци.

Новината се появи в белградското издание „Вечерне новости“.

Вестникът уточнява, че Вучич ще има срещи и с американския президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин.

В самото начало на месец септември се очаква новият кръг от преговори на най-високо равнище между Вучич и косовският президент Хашим Тачи в Брюксел.

Последната среща между Путин и Вучич бе на 8-ми май тази година. Тогава Вучич заяви, че „не може да има решение на косовския въпрос без съгласието на Русия и ООН“.

Това ще бъде 13-та среща между двамата след избирането на Вучич за президент. През месец ноември се очаква нова визита на Владимир Путин в Белград.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук