Ивайло Иванов, НОИ
На снимката: Ивайло Иванов,, управителят на НОИ

54 хиляди са регистрираните безработни към този момент, като обезщетенията им ще са в размер на 60% от осигурителния им доход. Молби за обезщетение засега са подали около 42 хиляди души. Това съобщи пред БНТ управителят на НОИ Ивайло Иванов, като уточни, че тези безработни са регистрирани от 13 март насам.

Работниците без осигуровка и тези в сивия сектор няма да могат да се възползват от услугите на НОИ. „Бих ги посъветвал да се обърнат към Агенцията за социално подпомагане, която да провери има ли начин да им се помогне според нуждите им, или с еднократна помощ“.

Иванов обяви още, че са започнали изплащанията по мярката 60/40, като още в четвъртък е бил извършен първият транш на плащанията, а днес е бил изплатен вторият транш. Днес към 210 фирми е изплатена сумата от 1 291 хил. лв,  като 1 083 хил. лв. са за покриване на 60-те процента, които покриват работната заплата на хората. 240 хиляди лева са сумата, която трябва да се изплати за осигуровки на лицата.

В момента, в който парите от НОИ постъпят по сметките на работодателите, то те трябва в най-кратък срок да изплатят възнаграждението на работниците, като освен тези 60%, трябва да изплати и останалите 40%. Инспекцията по труда ще контролира дали всички фирми са направили тези действия. В случай, че парите не са изплатени на работника, ще трябва да се възстановят в бюджета на НОИ, уточни Иванов.

Има спад в осигуровките, които се плащат на НОИ от фирмите, допълни Иванов. Много хотели, ресторанти и обслужваща сфера затвори, доста лица са съкратени. „Засега нямаме притеснения, но темпът е показателен – наполовина са намалели внесените осигуровки за миналия месец, спрямо същия период на миналата година“.

При приемането на Закона за извънредното положение бяха направени разчети осигурителните вноски да бъдат намалени с 430 милиона лева от събираемите вноски. С тази сума е коригиран бюджета на НОИ, допълни Иванов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!