Чернобил, пожар

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките на базата на съществуващата мониторингова система на института потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки, съобщиха от Българската академия на науките.

В събота, на 4 април 2020 г., е възникнал пожар в зоната с ограничен достъп около АЕЦ „Чернобил“. Обхванал е площ от над 100 хектара гори и тревисти местности в т.нар. Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната обстановка – много суха и безснежна зима и силни ветрове в началото на април. За разликата от предишните години сега пожарът е достигнал в непосредствена близост до площадката на АЕЦ „Чернобил“ и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна. Сам по себе си този факт също не бива да всява страх у хората, защото дори огънят да навлезе на самата площадка трябва да се знае, че всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали – метални и железобетонни структури. Въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.

Във връзка със съобщения в медиите за възникналия пожар в района на АЕЦ „Чернобил“ и последвалото безпокойство в част от хората, следва да се има предвид, че в Република България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства.

При направена справка за състоянието на радиационния гама-фон за гр. София (шест детектора, позиционирани в различни точки на Изследователски реактор на ИЯИЯЕ – БАН) за периода 1 – 15.04.2020 г. се установи, че среднодневните стойности варират от 0,11 до 0,13 µSv/h.

Среднодневните стойности на радиационния гама-фон за връх Мусала варират през същия период от 0,14 до 0,16 µSv/h.

За територията на Република България естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, т.е. измерванията са в границите на нормата

На основание на текущите измервания може да се направи извода, че няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки.

За нормалното функциониране на Базовата екологична обсерватория – Мусала, ръководството на ИЯИЯЕ – БАН благодари на МОН за подкрепата на проекта ACTRIS по националната пътна карта за научна инфраструктура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!