Бразилският щам

Въпреки постигнатите успехи в борбата срещу коронавируса, Институтът „Робърт Кох“ попари надеждите за скорошно връщане към нормалния начин на живот. Сегашните правила за спазване на дистанция ще останат с месеци, съобщават от германския вестник Welt.

Въпреки намаляването на броя на новите инфекции, Институтът „Робърт Кох“ (RKI) не вижда причина по-голямата част от социалните ограниченията  да отпаднат. „Постигнахме много през последните няколко седмици“, заяви във вторник в Берлин вицепрезидентът на Института „Робърт Кох“ Ларс Шааде. „Но ситуацията все още е сериозна. Краят на епидемията не се вижда, броят на случаите може да се покачи отново. “

От епидемиологична гледна точка би било най-добре да се ограничава възможно най-много броят на новите инфекции. Трябва да се вземат предвид обаче и други фактори като икономиката.

Докато няма ваксина обаче, трябва да има ограничения. Дори да няма нови случаи в Германия, вирусът може да дойде в страната отвън.

На въпрос дали правилата за спазване на дистанция в Германия могат да бъдат напълно премахнати скоро, Шааде отговоря: „Дори да няма повече случаи в Германия, трябва да се придържаме към тази мярка“, каза той. Възможно е по всяко време да върнете вируса от чужбина.

До момента в Германия са заразени 143 457 души. Средната възраст на заразените леко се е повишила и вече е 50 години. Починалите, вече около 4500 души, са средно на възраст около 81 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!