решаваща, реформи

Над 470 души са задържани по политически причини в Беларус. Това съобщи службата за външна политика на ЕС в социалната мрежа „Туитър“.

„Повече от 470 души, както знаем, са в затворите в Беларус, само защото са поискали свободни и честни избори. ЕС изразява солидарност с политическите затворници и гражданите на Беларус. Не може да има безнаказаност за нарушения на правата на човека, всички нарушители трябва да бъдат изправен пред правосъдието“, се казва в съобщението.

Към този туит е приложен двуминутен видеоклип, който разказва в снимки историята на принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск, последвано от ареста на един от основателите на Телеграм-канала NEXTA Роман Протасевич, признат за екстремист в Беларус.

Видеото завършва с думите, че този случай „не е изолиран“ и обещание за нови санкции на ЕС срещу Беларус. В момента ЕС подготвя нов черен списък от юридически и физически лица, както и пакет от икономически санкции срещу Минск. Ситуацията около полетите до и през Беларус се влоши на фона на принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск на 23 май.

Самолетът по маршрута Атина – Вилнюс кацна на летището в Минск след съобщение за взривно устройство на борда. Информацията за добива не беше потвърдена. По-късно стана известно, че на борда на самолета са основателят на Телеграм-канала NEXTA, който е признат за екстремист в Беларус, Роман Протасевич, издирван от властите, и София Сапега, руска гражданка, която летя с него. Те бяха задържани от служители на белоруските правоприлагащи органи. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс. На Запад действията на беларуските власти бяха посрещнати с ожесточена критика и санкции. Страните от ЕС забраниха полетите на самолетите на своите авиокомпании през Беларус и забраниха на беларуските превозвачи да навлизат във въздушното пространство на Съюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!