Проф. Кантарджиев беше наясно с много неща, но си замълчаваше. От начина, по който действаше щабът, доста хора, особено тези, които се занимаваха с диагностика на ковид, станаха милионери. Именно те са пряко заинтересовани, такива като него да са на ръководни позиции. Това коментира доц. Мангъров специално за ДЕБАТИ.БГ.

Конкретният повод е пенсионирането на проф. Кантарджиев вчера, което предизвика полярни обществени реакции.

В момента продължаваме да правим по 13 000 – 14 000 теста на ден. Кому е нужно това? Установяваме между 100 и 200 души. Един тест е 120 лв в България, себестойността му е средно 20 евро. Това безумно тестване беше оправдано в началото, но за момента е лишено от голям смисъл. Проф. Кантарджиев беше от тези, които го наложиха, както и много други неща, с които съм сигурен е бил наясно. Въпреки това се опитваше да ги представи по начин, който отговаряше на това, което се налага от СЗО и от силите, заинтересовани нещата да протекат по този начин.

Той каза, че за пенсионираните трябва да се говори или „добро или нищо“. Без без да коментира личните качества на зам.-председателя на НОЩ, доц. Мангъров акцентира, че е има още няколко озадачаващи неща в позициите му през последната година.

Друго нещо, освен прекомерното тестване, беше затварянето на страната, както и задължението за Носене на маски. Ако се върнете 1, 2 години назад, ще чуете изказвания на проф. Кантарджиев и на други хора от щаба, че от носенето на маски няма никакъв смисъл. В последното си интервю като шеф на НЦЗПБ той каза, че тези които са прекарали ковид, имат доживотен имунитет, т.е не е нужно да се имунизират. Въпреки това той си затрая, когато друг човек от щаба, който беше прекарал ковид, се ваксинира, допълни експертът

По думите му целият щаб е загубил огромна част от кредита на доверие, който е имал.

Когато говориш видимо неверни неща, дори и само в част от случаите, няма как да ти вярват за всичко, което казваш. Всеки ден в България някой прибира по 1 милион лева от тестове, заради пандемията, които ги плащаме ние и чакаме помощи и траншове от ЕС, но няма безплатен обяд, допълни доц. Мангъров.

Ще има ли трета вълна от коронавирус през есента; стигнала ли е нацията колективен имунитет; защо сме първи по смъртност и последни по ваксинация и какви са най-големите пробойни в здравеопазването, които показват последните скандални разкрития от служебния министър д-р Кацаров – четете цялото интервю TУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!