Румен Радев, родина
На снимката: президентът Румен Радев

Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява и да се припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание.Това заяви президентът Румен Радев днес на брифинг пред медиите.

Той заяви, че не е знаел за състоялата се преди няколко дни визита на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция и за срещата му с президента на страната Реджеп Ердоган.

Според Анадолската агенция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, при срещата си c прeдceдaтeля нa Вeликoтo нaциoнaлнo cъбрaниe нa Турция Муcтaфa Шeнтoп, е казал: „Нaшaтa бoрбa e дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт. Тaзи зeмя /б.р. Бългaрия/ e нaшaтa зeмя. Ниe нe cмe имигрaнти тaм. Турция e нaшaтa родина. Ocтaнaхмe тaм cлeд Ocмaнcкaтa импeрия. Нaшaтa бoрбa e дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт. Дa зaщитим нaшия eзик, рeлигия и oбичaи. Иcтинcки“.

Във връзка с това изказване президентът припомни, че в Конституцията много ясно е заложено, че не могат да се създават партии на етническа и верска основа, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че нашите отношения с Република Турция са изключително важни и България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела, каза още Радев.

Радев коментира и други теми от дневния ред на страната. Президентът беше категоричен, че в правовата държава няма място за война между институциите.

Правораздавателната система трябва да се задейства преди медиите и преди чужди държави да изсветляват какво се случва в България, коментира Румен Радев след санкциите по закона „Магнитски” и днешните проверки в отделни структури на вътрешната сигурност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!