Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ миналия петък замина на посещение в Турция, по време на което се срещна с редица турски държавници, сред които турският президент Реджеп Ердоган и председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.

Изказванията на Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция обаче предизивкаха бурна реакция у нас, а президентът Румен Радев дори посъветва лидера на ДПС да преосмисли понятието „Родина“.

Срещата между Карадайъ и Шентоп се е провела при закрити врата, но Анадолската агенция разказва за нея.

Припомняйки, че неговите сънародници са дошли в Турция преди 100-150 години, Карадайъ коментира: „Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Турция е нашата родина. Ние останахме там след Османската империя. Нашата борба е да защитим нашата турска идентичност . За да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински. „. Именно това изказване предизвика най-много реакции у нас.

Карадайъ коментира и изборите, посочвайки, че тези на 4 април са преминали добре, но очаква на тези на 11 юли да се постигнат още по-големи успехи.

„След вдигане на ограничението за 35 урни нашата цел е да надхвърлим 50 хиляди гласа. Местоположението на избирателните урни, които ще бъдат отворени, е ясно. На 15 юни ще се свържем с посланиците и консулствата и ще кандидатстваме за отварянето на урните. Имаме представители на партиите в четири региона в Турция. Чрез тях достигаме до членовете на партията си тук. В Тракия има 8 урни. Запазихме единството си в продължение на 30 години. През това време преживяхме различни събития. Тези, които са турци и са членове на парламента в други партиите не обслужват турците, а подкрепят собствената си партия. Те не могат да защитят правата на турците. Единствената философия на национализма в България е антитюркизмът. Тази вражда започва в учебниците в училищата. Враждебността към Турция се разглежда като вид политическа енергия. Така в страната ни е забранено да се прави пропаганда на турски език. Дори се налагат глоби.

„Турски език по желание“

Обсъден е бил и въпросът за въвеждането на турски език като предмет по желание в училищата в България.

„Това е много сериозен въпрос. Ако двете образователни министерства си сътрудничат, може да се постигне резултат. Защото ние като поколение, което не чете на турски, страдаме от това. Надявам се, че на новото поколение няма да му се наложи да се справя със същия проблем.“

„Ще направим много по-широка кампания на тези избори“

Заявявайки, че ако станат ключова партия на 11 юли, те ще изградят много по-добро бъдеще за турците в България, Карадайъ допълни: „Трябва да изградим бъдещето, като се учим от миналото.

Запитан от председателя на Великото народно събрание Мустафа Шентоп за това колко депутати от ДПС Карадайъ очаква да влязат в следващия парламент, той заяви:

„На 4 април получихме 310 хиляди гласа в България. Сега очакваме да получим още 20 хиляди гласа. С гласовете от Турция си поставяме цел от 400 хиляди гласа и да бъдем повече от 35 депутати. Ние се стремим към нея. Може би ще преминем 40. “

Какво каза председателят на Великото национално събрание на Турция?

По време на срещата, която се проведе при затворени врата, Шентоп каза, че е дете на балканско имигрантско семейство и че баща му е имигрирал в Турция от Гевгели.

Шентоп разказва, че семейството му е дошло в текирдагския район Кумбаг през 1926 г..

„Поради тази причина поддържаме връзка с Македония. Лично аз, като син на семейство от балкански произход, следя отблизо балканските турци и проблемите, свързани с тях на тях.“, каза още той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!