Повече от 50 000 души се събраха на традиционния събор на БСП на Бузлуджа. Това е най-мащабното събитие, организирано от социалистите, под историческия връх от 2005г. насам.

Политическият митинг бе открит с химна на България, на Европейския съюз и на Интернационала.

Мотото на събора, с който се отбелязват 127 години от създаването на БСП, е „За по-добър живот – нашата кауза е България”.

БСП, събор, Бузлуджа
на снимката: на 27 юли лидерът на БСП Корнелия Нинова даде старта от Габрово на колоездачното състезание за купа „Бузлуджа“

Лидерът на червените Корнелия Нинова държа слово.

„Днес сме се събрали на Бузлуджа различни хора по възрасти, занятие – учители, лекари, земеделци и хора с малки семейни фирми, млади и възрастни. Различни, но събрани от едно – ние сме смели хора, които сме тук, без страх да кажем: държавата ни се управлява от шайка, тази шайка пороби народа си, тя открадна България“, заяви Нинова.

И добави:

„Тази шайка си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани, но тази шайка посегна и на най скъпото ни – всеки, който не е съгласен, всеки, който критикува, е посочван за враг, провокатор, на всеки такъв му се затваря устата, уволнява се от работа, преследва му се бизнесът. Народе, посегнаха на най-святото ни – правото ни да мислим и говорим свободно, правото ни да бъдем с различно мнение и да бъдем хора с достойнство, подчерта Нинова. Но шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път“.

От своя страна председателят на ПГ на БСП Елена Йончева каза:

„За 10 години управление на ГЕРБ сме поставени на колене. България е на последно място във всички положителни класации. Какво още чакаме?“

Тя подчерта, че за това време е унищожено и едно от достиженията на демокрацията- свободата на медиите, намаляват чуждестранните инвестиции с всяка година.

„Цари разруха на българските институции, на българската държавност, на Народното събрание, което гласува лобистки закони. Съдебната система е обхваната от недоверие“ коментира още Йончева, уточняват от БСП.

Говорителят на левицата подчерта, че и от Държавния департамент на САЩ са ни казали, че корупцията е по високите етажи на властта, като в доклада за 2018г. е посочено, че тя е в енергетиката и инфраструктурните проекти. „Това означава не корупция, а грабеж от вас, от вашите заплати, от вашите пенсии, от бъдещето на вашите деца“, категорично бе тя.

По думите й общините са превърнати във феодални владения на мутри и „Кумгейт“ не е само в Хасково, а във всяка община.

„Казват, че искаме да свалим правителството, но искаме много повече. Както един техен депутат бе казал, ГЕРБ са шайка, а престъпните групи се дават на прокуратурата. Много хора ги е страх, но те на това разчитат. Ако им позволим да ни вкарат в кошарата, утре ще вкарат в тази кошара и нашите деца“, каза още Йончева.

Очаквайте подробности!

Свързана новина:

Националният събор на БСП на Бузлуджа се провежда днес (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!