ваксини доставка

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато днес на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Делът на България е 1 151 000 дози.

Първоначално България и още четири държави отказаха полагащите им се дози от по-скъпата и трудно съхранявана „Пфайзер“, за да чакат по-евтината „Астра Зенека“. Но след като британско-шведската компания забави рязко доставките, страните се оказаха сред най-слабо ваксинираните.

Близо трите милиона ваксини, ще бъдат поделени между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6.66 милиона дози. Допълнителните дози са осигурени от „Пфайзер“ и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС през второто тримесечие.

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението, Австрия, Чехия и Словения също ще получат дози пропорционално на броя на населението от цялото допълнително количество.

Тези допълнителни над милион ваксини, заедно с редовните, отново над милион, получени от България, би трябвало да задоволят изцяло нуждите на страната ни.

По 14-дневна заболеваемост от Covid-19, България е на пето място в ЕС със 732 човека на 100 хил. По същия показател страната се нарежда на второ на Балканския полуостров, съобщи по-рано днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Данните за смъртността – 21 на 100 хил. души ни отреждат трето място в Европейския съюз и първо на Балканския полуостров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук