НАП

„Над 95% от данъчните декларации се подават по електронен път, дори декларациите от физически лица идват през електронния портал.  Това е силно повлияно от епидемичната криза“. Новината съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Безплатен персонален индентификационен код се получава от всеки офис на НАП

Съществува възможността подаването на декларация да се направи и на гише. Много по-удобно и много по-лесно, спестявайки време и пари, е използването на безплатния персонален идентификационен код. Той може да се получи във всеки офис на НАП. Кодът служи не само за подаването на данъчната декларация, но и за ползване на още над 100 електронни услуги.

„Вече не се налага взимането и представянето на служебни бележки в над 90% от случаите. ТЕЛК-овите решения, декларациите от другия родител за ползване на данъчни облекчения за деца, вече не се прилагат към данъчната декларация“, добави Бъчваров.

Данъчните декларации се коригират при необходимост

Бъчваров припомни, че предварително попълнената данъчна декларация представлява предварителна оценка, която не е задължителна и не се счита за подадена. При необходимост данните в нея могат да бъдат коригирани. „Всякакъв вид промени и изменения са допустими“, отбеляза Росен Бъчваров.

Крайният срок е 30 април

Годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци  са публикувани на сайта на НАП. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. Оттам напомнят, че гражданите, подали декларациите си по електронен път до 31 март като физическите лица, могат да ползват отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Очакванията са всички задължени да входират декларациите да се вместят в законоустановения срок за подаване на документа за облагане на данъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!