договора с AstraZeneca

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания AstraZeneca се преименува на Vaxzevria на 25 март. Новината бе съобщена в уебсайта на европейската агенция EMA.

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени. Специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Смяната е заради черния пи ар през март

Смяната на името идва на фона на съобщенията през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия за пръв път ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка.

ЕМА отрече тромбозни усложнения при AstraZeneca

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност. Оттам отбелязаха, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия. Данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това.

Канада спира ваксинацията с AstraZeneca на лица до 55 г.

Националният консултативен комитет на Канада по имунизация препоръча на Министерството на здравеопазването на северноамериканската държава да спре ваксинацията на населението под 55 години с ваксина, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca и университета в Оксфорд. Поводът е необходимостта от внимателно проучване на данните за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани, се посочва на уебсайта на канадското министерство на здравеопазването.

„Националният консултативен комитет по имунизация на Канада в момента препоръчва да не се използва ваксината AstraZeneca срещу COVID-19 при лица на възраст под 55 години“, се казва в документа. Той уточнява, че това се дължи на проучването на получените данни за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани.

Проблеми имат предимно жените до 55 г.

Експертите на комитета изучават информация, че в Европа са открити няколко подобни случая, предимно сред жени, при ваксинираните във възрастовата група до 55 години. Промените настъпват 4-16 дни след ваксинацията. В Канада, както следва от съобщението, подобни случаи все още не са регистрирани.

На 1 март комисията препоръча на Министерството на здравеопазването на страната да спре употребата на ваксината AstraZeneca. Ограничението е за хора на възраст над 65 години. Поводът е „недостатъчна в момента информация относно нейната ефективност за тази възрастова група“, но на 16 март оттегли тази препоръка. Специалистите от отдела дават препоръки на канадските власти относно използването на всички ваксини, одобрени от Министерството на здравеопазването.

Канада предпочита Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson

На 14 декември миналата година в Канада започна ваксинация на населението. В момента в страната се предлагат ваксини от американските компании „Pfizer“, Moderna, Johnson & Johnson и британско-шведската AstraZeneca. Последвата днес е преустановена за хора под 55-годишна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!