ваксинация ваксини доза бустерна доза

Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ препоръчват бустерна доза Pfizer след пълна ваксинация срещу коронавирус при хора над 65 години, при които съществува риск от тежко заболяване след заразяване с коронавирус, съобщи Ройтерс. Съобщението цитира изявление от консултативната група на регулатора.

Според него CDC не подкрепя използването на допълнителни дози от лекарството за ваксинация за лица на възраст от 18 до 64 години, които поради естеството на работата си са изложени на особен риск от заразяване.

Трета бустерна зона ще има и в България

Трета бустерна доза ще има в България в скоро време, заяви в телевизионно интервю директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Препоръка за трета доза ще има за определени рискови групи, уточни проф. Христова и добави, че тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета.

Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години, посочи директорът на НЦЗПБ.

Христова добави, че децата не заразяват, а биват заразявани и обясни, че един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая. Затова е важно възрастните да са имунизирани, обясни още Христова.

Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация, каза още тя.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!