ваксина

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на бустерна доза от адаптирани иРНК ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти се разширява възможността за по-широка защита на гражданите срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са възможни нови вълни на коронавируса, отбелязват от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Вчера Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че у нас за първи път е установен случай на подвариант на досегашните Омикрон варианти на COVID-19. Това е подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който, изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация класифицира BA.2.75 като вариант на тревожност под наблюдение – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), уточняват от НЦЗПБ.

МЗ препоръчва бустерна доза от адаптираните ваксини да си поставят гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Подходящи за ваксинация с адаптирани иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 г., които са завършили своя ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца, посочват от МЗ.

Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Поставянето на бустерна доза е силно препоръчително за имунокомпрометирани лица, трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа, пациенти с онкохематологични заболявания.

Бустерната доза ваксина се препоръчва и на потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, на медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, и на възрастни хора на и над 65 години.

Препоръчително е и за ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

Към момента в страната са доставени количества от трите адаптирани ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е създадена организация от 3 октомври адаптираната ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

През последното денонощие новите случаи на коронавирус у нас са 1127, шестима са починали, показват данните от Единния информационен портал.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук