Ангел Кунчев

Съкращаваме срока за поставяне на бустерна доза ваксина от 6 на 3 месеца. Този интервал осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът направил трета доза да получи максимална защита в максимално кратък период. Само при „Янсен” периодът е 2 месеца. Това е препоръката на експертите. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Друго важно решение, което приехме, е че възрастните хора ще могат да получат безплатно грипна ваксина до края на месец януари“, съобщи Кунчев.

Той допълни, че днес е взето решение и за удължаване на програмата за ротавирусната инфекция.

Ето и конкретните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, които днес бяха одобрени:

  •  При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  •  Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
  •  иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук