Германия

Последните проучвания на общественото мнение преди парламентарните избори в Германия в неделя регистрират лек ръст в доверието към консервативния блок ХДС/ХСС, съобщава БНР. Въпреки това Социалдемократическата партия води в допитванията с 25 процента, следвана от консерваторите с 23 процента подкрепа.

Снощи се състоя последният телевизионен дебат между лидерите на парламентарните партии преди вота. След три телевизионни диспута между основните кандидати за канцлерския пост, едва в последния партийните лидери дискутираха външната политика.

„Силна Европа с общи военни проекти“, обеща консерваторът Армин Лашет след катастрофата в Афганистан.

Лашет смята създаването на Национален съвет по сигурността към канцлера за крайно наложително.

„Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена”, заяви Олаф Шолц, кандидат на социалдемократите и най-предпочитан бъдещ канцлер.

Различия проличаха по темата за отношенията с Китай. Кандидатът на Зелените Аналена Бербок остро критикува нарушаването на човешките права и призова за „силен европейски отговор“.

За по-внимателен подход заради силно обвързаната с Китай германска икономика се застъпи председателят на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер. А лидерът на либералите Кристиян Линднер смята, че Германия трябва внимателно да претегля интересите и ценностите си.

Припомняме, че Министърът на финансите Олаф Шолц, който е кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия, спечели втория телевизионен дебат в неделя сред основните претенденти за поста ръководител на правителство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!