Олаф Шолц

Министърът на финансите Олаф Шолц, който е кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия, спечели втория телевизионен дебат в неделя сред основните претенденти за поста ръководител на правителство. Може би този път християндемократите ще загубят.

Според проучване 41% от анкетираните считат Шолц за победител в дебатите по телевизионните канали ARD и CDF, 27% са гласували за лидера на Християндемократическия съюз, претендент от консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) Армин Лашет, а 25% – за кандидата за Зелените Аналена Бербок.

Армин Лашет, кандидатът на управляващата Християндемократическа партия, имаше само една задача в неделя вечер: да подкопае доверието на избирателите в Шолц. Той показа най-доброто от себе си, но не успя.

Лашет влезе в кампанията като фаворит и се държеше като такъв, представяйки се като центрист, който няма нужда да се омърсява с атаки срещу опонентите си. Поредица от грешки обаче доведе до рязък спад на неговата популярност. Това го принуди да промени тактиката в последните седмици.

В неделя стана ясно, че агресията не е силната страна на Лашет. Критиките му към Шолц изглеждаха репетирани и неестествени.

Основната линия на атака на Лашет беше да се съсредоточи върху политическата близост на Шолц с два големи финансови скандала като настоящ финансов министър, а също и преди това като кмет на Хамбург.

Олаф Шолц определи атаките на Армин Лашет като „неистови“ и „нечестни“. Зрителите станаха свидетели на разговор от типа „той каза, тя каза“.

Според анализатори кандидатката на Зелените Аналена Бербок се е представила най-добре на дебата. Тя се представя като гласът на бъдещето, който идва да спаси планетата.

Темата за външната политика почти отсъстваше от дискусията. Европа бе спомената само мимоходом.

Идната неделя кандидатите отново ще се срещнат за дебат. Парламентарните избори в Германия са на 26-ти септември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!