Петков и Василев

Министрите на икономиката и на финансите – Кирил Петков и Асен Василев, са в Раднево за среща със синдикалисти от „Мини Марица-изток”. Те разговарят със синдикалистите по повод искането им за включването на комплекса към бъдещата индустриална зона и за неговото запазване.

„Дошли сме тук да говорим с хората, да чуем тяхното мнение и да го обединим с Плана за възстановяване”, заяви Петков.

Той каза още, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

Служебните министри целят да постигнат споразумение по Фонда за справедлив преход, по който се предвиждат 1 млрд. и 300 млн. евро за региони като въглищните и по Плана за възстановяване, по който се предвижда да бъде изградена 1000 мегаватова централа на газ. Това означава край поне за единия от рудниците в „Мини Марица-изток“.

„Маришкият басейн дава около 40% от електроенергията на страната, те са наши и не са с вносна суровина. Много е важно да не зависим от внос на суровини и тези 40% да си останат наши“, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Той каза още, че не е оптимист относно исканията за запазване на въгледобива, защото е възможно цената на въглеродните емисии ще достигне 100 евро.

Според синдикатите пряко засегнати от затварянето на комплекса „Мини Марица-изток“ ще бъдат около 100 000 души.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук