съд

557 800 лв. са изплатени през 2020 г. като обезщетения за бавно правосъдие. Това сочат данните, предоставени от Министерството на правосъдието  на „Сега“. Става дума за обезщетенията, които правосъдното ведомство плаща, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е констатирал случай на разглеждане и решаване на дело извън разумния срок.

Отделно данъкоплатците покриват разходите по обезщетения, присъждани от съдилищата по Закона за отговорността на държавата по искове срещу прокуратурата, както и милиони левове по дела в Страсбург.

Тези 557 800 лв. са платени по 202 споразумения с пострадалите от бавното правосъдие. Това прави средно по 2761 лв. на човек.

Най-бавното наказателно дело, установено за периода юли-септември 2020 г. е дело за грабеж, продължило над 15 години. Оплакването до Инспектората към ВСС е подадено от подсъдимия, който има право на обезщетение. Дознанието срещу него е започнало през 2005 г., а делото влиза в съда през 2007 г. Оправдателната присъда на първата инстанция е четена през юли 2019 г. Тя влиза в сила през март 2020 г., когато е потвърдена от Софийския градски съд. От делото става ясно, че то е било за грабеж на 100 лв., извършен през януари 2005 г.

Над 11 години е продължила сагата и с делото срещу четирима полицаи, които бяха обвинени в превишаване на власт и нанасяне на телесна повреда на евродепутата от „Атака“ Димитър Стоянов през юли 2008 г. В крайна сметка четиримата са оправдани окончателно и един от тях е потърсил обезщетение заради протакането на делото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!