На снимката: Рейв парти, архив

Полицията във Франция глоби над 200 души, участвали в нелегална новогодишна сбирка в провинция Бретан. Там са се били събрали 2500 души. Рейв партито продължава и в момента, въпреки строгите мерки срещу коронавируса в страната и наложения вечерен час.

Вътрешният министър Жералд Дарманен написа в Туитър, че се е провела извънредна среща за оценка на ситуацията в общината.

„От 22:00 часа (петък) по мое нареждане жандармеристите блокираха влизането на коли, пристигнали за тази вечеринка. Всички влизания на автомобилите се контролират, системно се налагат глоби (над 200 протоколи). Тази нощ работя заедно със (служителите и жандармеристите) върху нормализирането на обстановката“.

На 31 декември стотици автомобили от цяла Франция и от чужбина са се събрали на територията на запустялата гара на община Лиерон . Пристигналите жандармеристи се опитали да предотвратят купона, но били нападнати от по-многобройните от тях участници в партито, които запалили служебният им автомобил.

След това на място дошли допълнителни части, които блокирали подстъпите към територията, но не разгонили множеството, опасявайки се от сериозни сблъсъци. Префектурата наложи забрана на сбирката, но се разпореди също да бъдат изпратени спасители, които да раздадат маски на участниците и други предпазни средства срещу коронавируса

Към момента купонът продължава. Някои участници заявили пред журналисти, че възнамеряват да танцуват до понеделник, други предпочели да напуснат мястото, за да не си създават проблеми.

Вчера се съобщаваше, че участниците безпрепятствено преминава през проверка на документите. Въпреки всичко е започнало разследване по 7 пункта за насилие срещу силите на реда, а също за провеждането на „празнично музикално мероприятие“ с продажба на алкохол и потенциално разпространение на наркотици.

Скандалът се разразява в момент, в който страната продължава да се бори с разпространението на коронавируса, предаде Би Би Си. Според медията за купона са пристигнали голям брой чужденци – британци и испанци.

Социална дистанция не се спазва, а много от хората спят в колите си преди да се върнат да дансинга, съобщи в. „Монд“.

Би Би Си припомня, че Франция въведе стриктни правила в борбата с пандемията преди Нова година, включително вечерен час от 20 до 6 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук