Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова

По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент. Това заяви пред бТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Припомняме, че вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски изнесе информация, че кадрите от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

„В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Видяхме през последните шест месеца, че по важни въпроси, като че ли управлението загуби темпо. Многократно от „Демократична България“ сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове“, каза още Йорданова.

Правосъдният министър добави, че  борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие, което изисква воля, инструментариум и последователни усилия.

„Борбата с корупцията не се заключава в едни PR акции и арести. Трябва повече прозрачност. Законопроектът за европейските делегирани прокурори е от май в парламента. Отне почти два месеца да стигне до първо четене в пленарна зала. Защо? Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор“, заяви тя.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема – ефективността на работата на прокуратурата.

„Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха й е главният прокурор. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки“, посочи Йорданова.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

Йорданова добави, че за България е добре да има действащ парламент.

„Това означава действащо правителство с ясно мнозинство. Ние не поставяме червени линии как то да бъде сформирано. В разговори съм убедена, че ще бъде намерен балансът. Разговори за персонален състав все още няма“, поясни тя.

„Какъв ВСС ще имаме през следващите пет години е проблем, който парламентът трябва да реши“, каза Йорданова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук