„Вашите изменения превръщат машините в едни принтери. Вече няма да имаме гласуване с машина, няма да има избор. Всъщност ще се гласува с два вида хартии“.

Това каза бившият правосъден министър и настоящ депутат от „Демократична България“ Надежда Йорданова от трибуната на Народното събрание. Депутатите днес обсъждат на първо четене да бъде ли преодоляно ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Промените предвиждат да има опция за гласуване с хартиена бюлетина във всяка секция, а разписките от машините да се броят на ръка.

„Демократична България“ предложихме преброителни центрове, защото уважаваме, че може би за някои хора е важно да гласуват на хартия. Същевременно обаче трябва да се създадат гаранции срещу изборните манипулации. Всички изразиха принципна подкрепа за това. Ние проведохме обществено обсъждане – за разлика от всички други предложения между първо и второ четене. Вие дори отказахте да го обсъдите по същество. С лека ръка отхвърлихте преброителните центрове, въпреки че публично бяхте заявили друго“, посочи още Йорданова.

„Връщаме силата на гумичката и молива“, каза още тя.

Промените бяха приети от парламента на 2 декември 2022 г. Държавният глава върна на 14 декември за ново обсъждане разпоредби, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати. С измененията в Изборния кодекс бе дадена възможност да се гласува с хартиена бюлетина или с машина. Миналата седмица правната комисия отхвърли ветото на президента. Очаква се това да се повтори и днес в зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук