Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова.

Надежда Йорданова е родена през 1973 година в Кубрат. Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. През 2002 г. специализира английско търговско право в The University of Law, Лондон. Юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Началник на кабинета на министъра на правосъдието Христо Иванов в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г. Учредител на “Да, България!”. Народен представител от „Демократична България“ в 45-тото и 46-тото Народно събрание. На 13 декември 2021 г. бе избрана от 47-мото Народно събрание за министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков. Кандидат за народен представител от „Демократична България“ в 19 МИР – Русе и 23 МИР – София.

Г-жо Йорданова, каква е позицията на „Демократична България“ относно обявената от Русия частична мобилизация и подготвянето на референдуми за анексиране  на Донбас?

Изявлението на Путин даде началото на безпрецедентна ескалация на напрежението и постави света в риск от нова война. Ние призоваваме Русия незабавно да преустанови войната и българското правителство да осъди ескалирането на агресията. Войната трябва да приключи по начин, който да не води до промяна на граници на суверенна държава.

Част от програмата на „Демократична България“ е вашият план за депутинизация на България – кои са основните стъпки от нея?

Още на 13 май т.г. „Демократична България“ постави своя фокус върху необходимостта от депутинизация на страната. Важните крачки, които задължително трябва да бъдат направени, е осигуряване на енергийната независимост на страната спрямо Русия. Това означава осигуряване на надеждни, алтернативни, сигурни източници на газ, на ядрено гориво, на нефт и нефтени продукти, поемане на оперативното управление на рафинерията на „Лукойл“.

Нужно е и изчистване на българските служби от руско влияние. За съжаление е видно, че руското влияние е проникнало на много места в българските институции.

Трябва ни и бърза и много радикална модернизация на Българската армия. Модернизацията не трябва да се отлага и не трябва да бъде на хартия. Модернизацията трябва да бъде реални действия и реално модернизиране на въоръжаването. Тук говорим за модернизация, която да дава включително и възможност за български бизнес с добавена стойност, защото става въпрос за въвеждането на нови технологии.

Можем ли да кажем, че депутинизация минава и през съдебната реформа?

Съдебната реформа е задължителна част от депутинизацията. Става дума за реална съдебна реформа. Възможността за корупционните прониквания, за търговията на влияние, за неспособността за бързо разкриване и реакция спрямо руските шпиони в различни сектори на българския обществен живот, институциите, бизнеса, оронва българската държавност и може да бъде лекувано, предотвратено само с реална съдебна реформа.

Стана ясно, че служебното правителство ще иска Конституционният съд да тълкува правомощията на фигурата на главния прокурор – ще даде ли това резултат според Вас?

„Демократична България“ счита, че в законите има правомощия на българската прокуратура, които далеч надхвърлят конституционната рамка, която в момента действа. „Демократична България“ има конкретни законодателни предложения именно за ограничаване правомощията на прокуратурата и връщането им в конституционно установената рамка, така че те да могат по-ефективно да изпълняват основната си функция – да повдигат и поддържат обвинения за извършени престъпления пред българския съд.

Това, която служебното правителство е предприело, е да поиска тълкуването на конституционния текст. В момента няма действащ парламент – промяната на законодателството, което считаме, че не е добро, е въпрос на Народното събрание. Парламентът може да промени закона и без да чака Конституционния съд да установи противоконституционност на определени правомощия. Това са два различни подхода, които имат обща цел.

Какъв е подходът на „Демократична България“ за постигане на съдебна реформа?

Ние следваме начертаното от нас. Най-добрият начин за радикална съдебна реформа е конституционна промяна. Няма обаче да чакаме, докато се постигне конституционно мнозинство за това. Ще настояваме за законодателните промени за ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор; за обжалване пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство от прокуратурата; за ефективно електронно правосъдие; за по-широк достъп до правосъдие чрез промяна в съдебните такси и разширяване на правната помощ;  за усъвършенстване на определени състави в Наказателния кодекс; за по-ефективно досъдебно производство чрез изменения в Наказателно-процесуалния кодекс; за усъвършенстване в Закона за административните нарушения и наказания, с оглед селективно санкциониране на нарушителите; за промяна в търговската несъстоятелност и производството по стабилизация , така че бизнесите да имат втори шанс, а предприемачите и самоосигуряващите се лица да бъдат включени в този режим; за електронно заповедно производство, така че натовареността между съдилищата да се разпространи по-равномерно и да се ускори процедурата за бизнеса и за всеки граждани. Ще настояваме за тези и много други елементи, които са свързани с по-доброто упражняване на правата на гражданите и бизнеса, и съответно по-добрата им защита.

Tоест – съдебна реформа може да има и преди конституционната?

Ние гледаме на процесите като успоредни – докато тече дебатът за необходимите конституционни промени, ние да свършим всичко друго, което е възможно на законодателно ниво.

Според Вас възможно ли е след изборите да имаме едновременно антикорупционно мнозинство, но и евроатлантическо такова?

„Демократична България“ отстоява европейските демократични ценности. Основна евроатлантическа ценност е върховенство на правото. Един закон за всички – това е основна мисия на „Демократична България“. От гледна точна на ценности и принципи, не може да съществува противопоставяне на евроатлантическо и антикорупционно мнозинство – едното не може без другото.

Пред какво няма да отстъпите, за да се включите в едно евентуално управление?

Отстояването на европейските демократични ценности, геополитическата ориентация на България – а именно Европейски съюз и НАТО, осигуряване на един закон за всички и институции, чисти от корупция. Това са важните за нас приоритети, заедно с целенасочено подпомагане на гражданите и бизнеса, така че всеки да може да мине през зимата, която ни очаква.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук