Костадин Коджабашев
На снимката: Костадин Коджабашев

България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг в министерството на външните работи. Ведомството следи с особено внимание развитието на конфликта между Украйна и Русия.

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.

„Страната ни следи ситуацията и работи заедно със съюзниците от НАТО и ЕС“, каза още Коджабашев, цитиран от БНР.

„Последните новини от Москва не са особено приятни, те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения. В съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми, тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, каза още той.

„Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план“, коментира Коджабашев.

„Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече“.

Все още няма информация има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

„Но при всички случаи българското правителство предстои да изработи конкретика, касаеща, базираща се най-вече на вътрешното и международното законодателство, по отношение на хората, търсещи временна закрила, както и тези, третирани като бежанци“, каза Коджабашев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук