Надежда Йорданова

„Всякакви опити за подмяна и за имитиране на реформи в съдебната власт биха били червена линия. Опит да се запази същия статут на безконтролност и безотговорност на главния прокурор би бил червена линия. Това коментира правосъдният министър Надежда Йорданова в ефира на БНР.

Ако Законът за съдебната власт не бъде подкрепен в пленарна зала, това би била голяма червена лампа и ще означава, че част от партньорите не си изпълняват предизборната програма“.

По думите й ВСС трудно ще гласува за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Гласуването е насрочено за 12 април.

 „Очаквам задълбочен и професионален дебат на конкретните обстоятелства – дали главният прокурор е уронвал или не престижа на съдебната власт. Разбирам трудностите за гласуването пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разбирам колко е трудна настоящата институционална ситуация“.

Тя е категорична, че относно действията на главния прокурор няма политическа намеса. По думите на правосъдния министър е изключително важно промяната на прякото влияние на главния прокурор да се случи при структурирането на новия ВСС. Тя уточни, че все още няма изработени процедурни правила за избор на членовете на ВСС от парламентарната квота.

„Антикорупционното законодателство вече трябваше да бъде в парламента. Уточняват се детайли и разпоредби. Не виждам пречки да се продължи към разделяне на комисията и обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Отделна антикорупционна агенция. Функциите по конфискуване на незаконно придобито имущество – в отделен орган. Антикорупционната комисия да има разследващи функции. Тя ще може да препраща пряко към Европейската прокуратура случаи“.

Йорданова подчерта, че в Плана за възстановяване и устойчивост една от важните мерки е ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, когато има данни за престъпление. Припомняме, че той вече е окончателно одобрен от Брюксел, а председателят на Европейската комисия беше на специално посещение у нас по този повод. Факт, който показа недвусмислена подкрепа за работата на правителството.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук