Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев продължи линията на конфронтация с правителството, което по-рано беше смятано за много близко до него. Факт е, че в последните месеци то успя политически да се еманципира от него и започна да налага прозападна и проатлантическа политика. Именно в този момент Радев започна лека-полека да се дистанцира от него. Наблюдатели смятат, че това поведение е свързано с появата на новата партия на бившия министър Стефан Янев, която ще бъде производна на държавния глава. 

Днес по време на кампания за засаждане на нова гора, Радев неочаквано стигна до спорното заключение, че Министерски съвет няма никакви правомощия да му предлага каквото и да било, което технически не е вярно. Освен това разкритикува правитлството по още няколко направления. 

Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни и не предполагат аз да освободя началника на НСО. Няма да го отстраня.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди началото на събитието. Поводът е оперативно заседание на Министерски съвет бе прието решение за отправяне на предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

Оставям предложението на МС без последствия, заяви Румен Радев. Според него искането от страна на прокуратурата на записите от МС явно обслужва нечий частен интерес.

За избора на председател на БНБ

Президентът засегна и казуса с избора на гуверньор на БНБ. Това е решение изцяло в правомощието на Народното събрание и очаквам то да допринесе за стабилността на нашата банкова система, коментира президентът.

Във връзка с евентуалното изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова, Радев каза, че поведението на посланичката отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

По думите на Радев обаче всички, които призовават за нейното изгонване, трябва първо да отговорят на въпросите за извеждането на нашите моряци от Мариупол и за сигурността на енергийните доставки.

Призовавам всички посланици да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни работи, каза още Румен Радев.

Той заяви, че отношенията му с премиера Кирил Петков са в духа на законите – нормални и конструктивни

По темата Македония

Очаквам правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, към постигнатия консенсус на КСНС и волята на българите откритите въпроси да бъдат решени преди началото на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз, каза Румен Радев.

Той акцентира, че българската позиция по отношение на европейската интеграция на РС Македония се базира на резултати, а не на внесени отвън срокове и условия.

Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната криза във властта, предупреди

По думите му съветниците на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство, защото това може да взриви целия процес на евроинтеграция на РСМ.

Интересно е да се отбележи, че това е второто правителство след това на Борисов, срещу което президентът в остра конфронтация, нетипична за неговия пост. Ще бъде любопитно да наблюдаваме докъде ще стигне този път и какво ще предпочете обществото – по-скоро правителството или по-скоро президента.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук