Надзиратели от цялата страна се събраха пред Централния софийски затвор, за да протестират срещу лошите си условия на труд.

Според служителите на местата за лишаване от свобода, липсват достатъчно квалифицирани кадри и модерна техника. По думите им това е и причината за бягството от Централния затвор в София на двама криминално проявени.

Надзирателите настояват за цялостна реформа на системата за изпълнение на наказанието, като припомнят, че от Министерството на правосъдието са анонсирали, че имат такава концепция, но все още не са я представили.

Те искат да научат и резултатите от вътрешната проверка на министерството за причината за бягството на Владимир Пелов и Радослав Киров, като категорично не са съгласни всички погледи да бъдат насочени единствено към работата на надзирателите, а не за причината, довела до случилото се на 3-ти април.

През последните месеци надзирателите протестираха няколко пъти. Те неведнъж са алармирали за проблемите в система и настояха за увеличаване на заплатите си.

Синдикатът на служителите в затворите в България настояваха още за подобряване на условията на труд, както и за решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск (около 200 000 дни към края на 2017г.), качеството на униформеното облекло, лошото материално – техническо оборудване и увеличаващата се агресия срещу персонала в затворите и арестите.

В края на март, в изпълнение на поетия ангажимент от премиера Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително за Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР.

Заповедта влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2018 г. Сумата за специфични условия на труд от 95 лв. става 190 лв.

Заради бягството на двамата опасни престъпници от столичния затвор и заради протестите на надзирателите, правосъдният министър Цецка Цачева най-накрая реши да си свърши работата. Днес тя е повикала всички шефове на затвори, за да обсъдят спешни мерки за преодоляване на проблемите, които изкара на показ този случай отпреди седмица.

Надзирателите са готови, ако не видят воля за промени и за осигуряване на средства за реформиране на системата, да подновят протестите си, които бяха прекратени, след като получиха 15 милиона лева, за да бъдат увеличени техните заплати.

Утре министърът на правосъдието ще се срещне с лидерите на двата синдиката в правосъдното министерство, за да могат да договорят и как ще се разпределят тези средства.

Те пък се надяват на тази среща да бъде поставен въпросът за щатовете и техническото обезпечение на затворите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук