От 22 септември пътуването между Италия и България е без ограничения. С наредба на италианския министър на здравеопазването е премахната 14-дневната задължителна карантина за пътуващите за Италия, които са пребивавали или са преминали през България в 14-те дни, предхождащи влизането им в Италия, става ясно от съобщение на италианското посолство в София

Къде българите могат да пътуват без ограничения?

Финландия

Преди два дни Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани. Влизането в страната е отворено за граждани на държави от ЕС и Шенген, пребиваващи в страната, и членовете на техните семейства, за транзитно преминаващи, за пътуване, свързано с работа, командировка или обучение, както и посещение на близки роднини или партньор на семейни начала.

По време на граничните проверки служителите ще изискват по преценка представяне на необходими документи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина.

Израел

На 16 август Израелските власти отмениха изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България граждани.

Решението позволи на израелските граждани да пътуват до България, без да бъдат поставяни под карантина при завръщането си. Освен за пътуващите от България, ограничителната мярката ще отпадне и за влизащите в Израел граждани от Хърватия и Гърция.

Но на 13 септември Израелското правителство обяви, че въвежда 3-седмична строга общонационална карантина в Израел във връзка с разпространението на коронавирус в страната.

Като част от мерките се предвижда гражданите да не бъдат допускани да излизат на повече от 500 м от домовете си, а ресторантите и местата за отдих, както и частните фирми, ще бъдат изцяло затворени. Хранителните магазини и аптеките ще останат отворени. Не са позволени събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито – на повече от 20.

Словакия

На 18 септември Словакия извади България от списъка на рисковите държави. Във връзка с това, българските и чужди граждани, влизащи в Словакия от България са освободени от прилагането на карантина и представяне на негативни PCR-тестове.

Дания

В края на август Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от „оранжев“ на „жълт“ след редовната ежеседмична актуализация и преоценка на ситуацията с развитието на COVID-19 в чужбина.

Считано от 00.00 ч. на 29 август, България не попада в списъка на карантинираните държави, за чиито граждани до онзи момент изискваше представяне на основателна причина за влизане в Дания, и отпада призивът за поставяне под 14-дневна карантина на пристигащите от България.

Същевременно Датската полиция запазва правото си, при проява на симптоми на заболяване, като кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци, независимо от класификацията на страната, от която идват, и изпълнението на поставените изисквания за влизане.

Исландия

Правителството на Република Исландия обяви на 14 август, че въвежда нови правила за влизане на територията на страната. Промяната касае изискването за поставяне под карантина в периода между двата PCR-теста, които се явяват алтернатива на задължителната 14 дневна карантина на пристигащите от чужбина.

Считано от 19 август 2020 г. влизащите в Исландия имат право на избор между поставяне под 14-дневна карантина или двойно тестване за наличие на COVID-19 със задължителна карантина за 5-6 дни. Това важи и за пристигащите от България.

Белгия

От 1 август Белгия въведе нови правила за влизане на нейна територия. Всички граждани, пътуващи от България до Белгия, подлежат на задължителна карантина и трябва да представят отрицателен ПСР тест за коронавирус, ако са пребивавали в Североизточен или Югозападен райони на България.

Карантината е препоръчителна, а тестът може да бъде направен в Белгия, ако гражданите са посетили Северен централен, Югоизточен и Южен централен райони в България.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, включително туристическите.

Австрия

А още от юли Австрия въведе по-строги мерки за влизане на българи на нейна територия. По информация на посолството ни във Виена всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, както и граждани на Европейския съюз, пристигащи от България, при влизане в Австрия трябва да представят сертификат за отрицателен ПСР-тест за коронавирус, не по-стар от 3 дни преди пристигането в страната, както и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!