Тежко остава състоянието на двамата работници, които пострадаха при инцидент в ТЕЦ „Ей и Ес – Гълъбово“ вчера. Единият мъж е в критично състояние, а другият е претърпял мозъчна операция. Двамата паднаха в шахта при извършване на ремонтни дейности. Води се разследване.

Инцидентът стана при почистване на шахта на помпена станция за отпадни води. Предполага се, че при отварянето й те са вдишали токсичен газ и са паднали в шахтата.

„Шахтата е дълбока 5 метра. В нея има битови отпадни води, които фактически преди започване на работа са били дренирани, но дали напълно са били дренирани, тепърва предстои да уточним…“, съобщи инж. Тодор Бележков от ТЕЦ „Ей и Ес – Гълъбово“.

От централата казаха, че преди да започнат работа, е направен анализ на средата и той не е показал, че има съдържание на задушливи газове.

След инцидента, лекарите в Старозагорската болница са успели да стабилизират пострадалите. 42-годишният мъж продължава да е в критично състояние, а 57-годишният вече е в съзнание.

Д-р Петко Михайлов – ОАИЛ в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ олясни, че се е наложило и вторият пострадал да бъде опериран снощи около полунощ. Мъжът е бил с вдлъбване на счупените кости на черепа.

Инспекцията по труда извършва проверка за причините за инцидента. От ТЕЦ „ЕЙ и ЕС“ правят и собствено разследване на случая. Образувано е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда поради невнимание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!