доставка храни

След среща с представители на ресторантьорския бранш от ГЕРБ внесоха предложение за диференцирано ДДС за доставката на храни по домовете. Предлага се данъкът да бъде намален от  20% на 9%. Новите текстове ще бъдат внесени между двете четения на промените в Закона за ДДС.

Мярката за пореден път цели да подкрепи един от най-засегнатите сектори от COVID-кризата, заяви в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Това е важна мярка. От една страна тя ще гарантира жизнеспособност на този бранш, а от друга – тя е абсолютно в контекста на противоепидемичните мерки“, обясни Дариткова.

По разчети на финансовото министерство мярката ще коства на хазната 15 млн. приходи.

Очаква се поправката да бъде гласувана в пленарната зала следващите седмици. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, отново се оказа против подхода с въвеждане на диференцирано ДДС.

„Продължавам да считам, че диференцирани ставки не е добро решение за една данъчна система, каквато е в България“, подчерта Стоянова.

Ресторантьорският бранш приветства решението.

„Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов.

Както и при предходно намалените ставки, тази мярка отново ще бъде временна  и ще действа до края на 2021 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!