Асена Сербезова- Стоименова

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова се оказа с ново обвинение по стария случай от времето на извънредното положение през март . Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с доставката на лекарства, отправени в интервюта по БНТ и БНР  прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника. Новото обвинение е получено от Сербезова на 28 октомври.

Разследването срещу Сербезова приключи с внасяне на предложение за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и налагането само на глоба заради чистото ѝ съдебно минало.

На 14 септември Софийският районен съд прецени, че повдигнатото ѝ обвинение  по почти неизползаван текст от Наказателния кодекс е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита и прекрати дело.

Но на Сербезова е повдигнато ново обвинение почти като старото, но детайлизирано – за „заблуждаващи знаци за тревога“. В него се посочват цитати от интервютата, с които се предполага, че Сербезова е всяла паника, както и часовия диапазон на извършеното престъпление. Освен това се казва, че деянието е в условията на продължаващо престъпление, т.е. Сербезова е обвинена в едно престъпление за двете интервюта, а не в две. Тя отново е заплашена от глоба, ако бъде призната за виновна. Предстои делото отново да влезе в съда.

 “Въпреки неоспоримите факти за недостиг на лекарства в България, който е потвърден и от съответните институции и изпитан от много от пациентите и техните близки и връщането на делото от съда, прокуратурата все пак реши да повдигне отново същото обвинение, в което e прецизиран часовия диапазон на “престъплението”. В момент, в който противогрипни ваксини, някои антибиотици, витамини и имуностимулатори трудно се намират, има ново обвинение за разпространение на “заблуждаващи знаци за тревога”, или с други думи прокуратурата твърди, че “липсват липси”, коментираха  от Фармацевтичния съюз.

Фармацевтичният съюз сезира редица европейски институции, че се упражнява репресия срещу правото на свободно изразяване на експертно мнение и получи подкрепа от тях.  Междувременно Сербезова внесе жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу действията на българската прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!