зелена амазона
Снимка: Пиксабей

Папагалът Пепо от рядката порода „Зелена амазона“, който беше откраднат от Центъра за защита на природата и животните на 4-и срещу 5-и декември с влизане с взлом, е намерен и вече се намира в дома си. След подаден сигнал от гражданка на Добрич, екипи на полицията, на Зоопарка и на Пожарната са предприели действия и са успели да проследят уплашената птица и да я върнат в дома й. Папагалът е бил много стресиран и се е наложила намесата на екип на Пожарната, за да може да бъде свален от високо дърво и прибран. Той два пъти е излетял и е кацнал на много високо. Накрая се е приютил на тераса на апартамент и е заловен.

Ценната птица вече е под професионалните грижи на зооинженери от Зоопарка, за да може да преодолее стреса и да се чувства спокоен. Папагалът Пепо ще продължи да радва малки и големи при посещения в зооцентъра.

Община Добрич и екипът на Центъра за защита на природата и животните благодарят на всички, които помогнаха за спасяването на рядката птица.

Необичайната кражба шокира работещите в Добричкия зоопарк преди седмици. Жертвата бе 6-годишният папагал Пепо. Птицата е от рядък защитен вид и има висока колекционерска стойност. На „черния пазар“ подобен папагал може да достигне между 3 и 4 хиляди лева, обясни директорът на Центъра за защита на природата и животните тогава.

Преди 3 години Пепо попада в зоопарка, след като семейството, което го отглежда, емигрира в чужбина. Говорещият папагал бил най-ценната птица. Въпреки денонощната охрана, крадецът е успял да преодолее двете врати на волиерата, като счупил катинара на първата, а след това разбил и вратата на помещението, където екзотичните птици нощуват. Задигнал папагала с клетката на канарчетата, като едното от малките птичета останало в нея. Точно тази врата в Центъра не попада в обсега на охранителната камера. Зоопаркът се простира върху 160 дка и е трудно да се осигури видонаблюдение навсякъде. След този случай обаче управата отбеляза, че ще помислят за повече мерки за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!