Фейсбук, акаунта

Известно е, че един от основните начини за достигане на читатели, особено за електронните медии са социалните мрежи. В България особено голям фактор изиграва Facebook/Meta, която се превърна в основен източник на информация за гражданите през последните години, най-вече след пандемията от COVID-19. В обичайния случай, поне половината от всички читатели на електронни медии твърдят, че Facebook е основната им платформа за информация.

Иначе казано разпространението в социалните мрежи е от ключово значение за медите в нашата страна. Това се осъзнава съвсем ясно и от партиите, които начело с „Възраждане“ поддържат изключително мощно присъствие в онлайн пространството. И тук идва уловката, че именно от алгоритмите на Facebook зависи до колко човека ще достигне една публикация или един материал. Известно е, че за тези алгоритми и контрола им, отговарят анонимни редактори, обикновено местни, които следват някакви неизвестни и за медиите и за потребителите правила. Те са строга корпоративна тайна. Това не би било проблем, ако тези редактори нямаха възможност да се намесват и в политическото съдържание на медиите. Или поне такава се оказва ситуацията след разследване на BIRD.BG.

Преди няколко дни от разследващата медия излязоха с изявление във Facebook-страницата си, в което критикуват фирмата, „модерираща съдържанието на Facebook в България“ TELUS, че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия.

От BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията.

„Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, гласеше още публикацията на сайта за разследваща журналистика.

Факт е, че от месеци наред либералните медии в България установяват спад на разпространението на своето съдържание във Facebook. Този спад наблюдаваме и в ДЕБАТИ.БГ. От няколко месеца значително са намалели достиганията на наши публикации до читатели и на няколко пъти наши страници бяха санкционирани. Няма как след публикацията на BIRD.BG да не се запитаме дали причина за това е инвазията на Русия в Украйна, която ДЕБАТИ.БГ осъжда остро от самото начало. За сравнение може да се каже, че публикациите на нашата медия преди войната достигаха до хиляди читатели, а след нея – до стотици.

От подобно нещо се оплакаха от други медии:

„От тази гледна точка Клуб Z страда не по-малко от откровено странната модерация в социалната мрежа на Марк Зукърбърг, която на наша територия видно наказва противопоставящите се на руския диктаторски режим, а същевременно позволява свободно разпространяване на руска пропаганда и фалшиви новини“, написаха от Клуб Z в свой материал.

Журналистът Илиян Василев обяви в своя публикация:

„…Съгласен съм, че работещите в Телус Интернашънъл не трябва да бъдат основна цел на критиката, но кой, от тези критикуващите БЪРД сега, направи нещо за да разкрие връзката им с властта на Борисов, за милионите които са наливани в Телус Интернашънъл, за тоталните безобрания при „модерирането“, с които „въпросните“ със засегнатите права от Телус, блокират или което е по-важно съзнателно ограничават влиянието на алтернативните на властта медии.
Кой изобщо разкри ролята и мястото на Телус Интернашънъл в системата за контрол на социалните мрежи, та сега да имат право да говорят по темата?
Говоря от опит. Под маската на модериране блокират избирателно сайтове, критични към властта, като им вменяват „несъобразяване“ със стандарти, които те произволно интерпретират. Помните ли, че блокираха дори сайта на Атлантическия съвет и то във важен момент преди избори…“

Цялата тази история няма как да не обърква и медиите, и читателите им, и те да не се питат с каква цел Facebook прави това, както и истина ли е, че редакторите, контролиращи алгоритмите са повлияни по някакъв начин от руската пропаганда. Питаме се и възможно ли е на свободната територия на Facebook в уж демократична България да има такава брутална политическа намеса, която на практика влияе и цензурира медийното съдържание в полза на Русия, и която чрез намаляването на читателите влияе негативно на търговските интереси на свободните медии.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук