Нанси Шилър
на снимката: президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър

Днес президентът на фондация „Америка за България“, Нанси Шилър публикува съобщение, в което прави анализ на изминалата година. В него тя се замисля над израза „Дано да живеем в интересни времена“.

„С моите български приятели, които често ме подсещат за това иронично пожелание, сме единодушни, че сме готови за по-малко непредсказуемост и „интересни“ преживявания. Всички бяхме засегнати от предизвикателството Covid-19. Някои претърпяха лична загуба, други ограничиха контактите си със своите семейства, приятели и колеги. За щастие ваксините осигуриха известна нормалност и ни открехнаха прозорец към бъдеще, в което отново свободно ще се здрависваме с приятели и ще прегръщаме своите близки“, пише тя.

И докато предизвикателствата не са си отишли, Шилър твърди, че имаме много причини да сме оптимисти. Ето няколко прекрасни примера от нашата общност, които споменава тя:

„По програма „Следващите 10“, Фондация „Америка за България“ си партнира с десетки млади предприемачи, които работят върху научни решения на глобални проблеми, свързани със здравеопазването, околната среда, земеделието и много други.

Партньорите ни от гражданския сектор успешно адаптираха работата си в отговор на нуждите на техните общности. Впечатлени сме и от находчивостта на участниците в предприемаческата ни програма „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“, които не само създадоха и развиха свои бизнеси, но и постигнаха редица успехи, въпреки сложната обстановка.

Не по-малко вдъхновяващи бяха съвместните усилия на десетките организации и хора, помогнали за връщането към живот на Епископската базилика на Филипопол, символ на приемствеността и разбирателството между различни култури. Фондация „Пигмалион“, която е издател на DEBATI.bg е един от дарителите за възстановяването на базиликата.

Фондация „Америка за България“ придоби друг такъв символ – Дом „Америка за България“, доскорошна резиденция на посланиците на САЩ в България и олицетворение на отношенията между двете страни през последните 80 години.

Добър сезон отбеляза нашата най-нова област на работа – туризмът. От десетките стартирани проекти по Дунава и в Северозапада спечели както местният бизнес, така и стотиците гости от всички краища на България и чужбина.

Пандемията мобилизира българското общество по невиждан начин. Затова в партньорство с Платформа АГОРА стартирахме нова програма в подкрепа на усилията на местни общности да набират средства и привличат съмишленици за значими местни каузи.

С нашите партньори продължихме разговора за гражданското участие в обществения живот – за това защо здравето на демокрацията зависи от активността на нейните граждани.

Възпитаниците на Американския университет в България са малка, но активна част от този разговор. През октомври образователната институция навърши 30 години.

Също през есента започна нова глава от живота на Регионален исторически музей – Враца. Публично-частното партньорство между музея, Фондация „Америка за България“ и Община Враца ще преобрази експозицията „Тракийски съкровища“ на музея.“

Шилър завършва с пожелание към българите:

В България казвате, че здравето е най-голямото богатство. Пожелавам на всички ни по-здрава и благополучна нова 2022 година. Но за да оставим пандемията в миналото и за да празнуваме в компанията на любимите хора, днес трябва да продължим да спазваме мерки, да се ваксинираме и да отхвърлим дезинформацията.

От името на екипа на Фондация „Америка за България“ ви пожелавам здраве, мир и спокойствие и по-малко „интересна“ нова 2022 година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук