Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви по време на брифинг, че няма поводи за паника след хакерската атака в НАП.

„Гражданите, които са направили справка и са получили съобщение за изтекли данни, не е нужно да сменят личните си документи”.

И добави:

„Трябва да кажем, че няма нито една – нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или за евентуално задлъжняване. Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия. Това е потвърдено от всички организации, които отговарят за стопанския оборот в страната“.

От около 18:00 часа вчера до момента са направени 500 000 справки към новосъздаденото приложение на НАП. От тях 75% се оказват са с неправомерно изтекли данни.

От НАП съветват всички засегнати да променят паролите на имейлите и номера на персоналния идентификационен код, издаден от Агенцията.

Следващите седмици предстои НАП да свери от сървърите 80 млн. записа с разпространената информация в Интернет. За момента не се знае дали изтеклите данни не са манипулирани.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова съобщи, че обявените като най-засегнати 189 души също няма нужда да сменят личните си документи.

„При тях по особеното, заради което ги поставихме в рискова категория, че в публикуваните данни личната им информация е налична и изчерпателна. Към тези лица сме се обърнали персонално чрез обаждания да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейла или по телефона някой да им поиска допълнително данни и да се опита да злоупотреби“.

РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ПРОБИВА В НАП

Продължава интензивно и разследването. Заместник-главният прокурор Иван Гешев не изключи възможността да има още арестувани.

Междувременно собственикът на „Тад груп“ е пуснат за издирване в шенгенското пространство, съобщава „Нова”.

Иван Тодоров е с обвинение в подбудителство за източване на личните данни от НАП на милиони българи.

В ексклузивно интервю за „Нова” той заяви, че не може да каже със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна на конкуренцията.

„Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа“, заяви Тодоров.

Тази седмица прокуратурата повдигна обвинение на Кристиян Бойков. 20-годишният компютърен специалист е обвинен в тероризъм. Събрани са доказателства за извършено престъпление против държавата. Според държавното обвинение целта на престъплението е била да се създаде смут и страх в населението. Към отговорност са привлечени и още две лица –изпълнителният директор Георги Янков и собственикът на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението.

Тодоров е в Канада на планирано пътуване, но той все пак беше обявен за общодържавно издирване и беше издадена Европейска заповед за ареста му.

Държавното обвинение е категорично, че именно Бойков е атакувал НАП. Според прокуратурата, той е правил справки с ЕГН-та на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски и евродепутата Емил Радев. Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма предоставяща интернет услуги и други.

В началото на седмицата Комисията за защита на личните данни започва проверка на Националната агенция за приходите.

Приходната агенция ще бъде глобена, но с колко точно още не е ясно. Максималната санкция е 20 милиона лева. Комисията за защита на личните данни ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове. Срокът за приключване на проверката е 20 август.

Свързана новина:

Дончев призна, че всички ние ще платим за безхаберието на НАП

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!