Nexo

Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН) не са открили нарушения на криптобанката Nexo, но и не им е работа да се занимават с проверки на компанията. Това казаха директорите на двете институции пред временната парламентарна комисия, която беше сформирана по казуса „Nexo“, съобщи „Свободна Европа“.

Прокуратурата влезе в офисите на криптобанката Nexo на 12 януари 2023 г. в София по разследване за „организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления“. Обвинени бяха четирима души от компанията. Nexo отхвърли всички обвинения и каза, че ще съди българските институции за 1 млрд. долара.

По искане на прокуратурата НАП е започнала проверки и на „множество“ физически лица,

свързани с криптобанката Nexo,

каза директорът на агенцията Борис Михайлов. По думите му „не е работа на Националната агенция за приходите да разследва всички дарители на политически партии“.

До момента българската компания, която управлява Nexo, е платила всичките си задължения към НАП, каза още Михайлов и представи какви са новите проверки по случая:

По думите му Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията, направени от тези физически лица. Според нея 15 служители на Nexo са дарили пари на „Да, България“.

По време на изслушването си в парламента председателят на КФН Бойко Атанасов каза, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки.

„Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от КФН“, каза той.

По думите му Nexo и нейните свързани компании в България не са лицензирани и съответно не подлежат на контрол от КФН. По-рано министерството на финансите каза, че там не е постъпвала информация за проблем с дейността на Nexo.

Временната комисия ще излезе с препоръки към следващото Народно събрание да продължи работата по казуса.

Първоначално прокуратурата каза, че случаят е започнал след сигнал от чуждестранни служби за съмнителни трансакции. Главният прокурор Иван Гешев каза пред правната комисия на парламента, че „всичко това е започнало в САЩ“. Нексо отхвърли тези твърдения.

По-късно председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев съобщи, че българска финансова институция е подала сигнал в ръководената от него институция срещу компанията Nexo през юли 2022 г.​

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук