НАП

Националната агенция за приходите е започнала проверки на 13 704 дружества заради съмнително високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева.

Повод за проверката са разкритията на служебния министър на финансите Асен Василев, че компании държат такива суми. Той посочи, че става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв.

Данъчните инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети, съобщиха от НАП.

Според Института на професионалните счетоводители проверките може да отнемат месеци. „Могат да продължат и 6 месеца, и година, и повече понякога – със сигурност няма да стане видим в рамките на тези два месеца, в които управлява служебното правителство”, коментира Евгени Руйков от института.

„На теория е възможно да има сейф, пълен с пачки някъде, но е малко вероятно, по-скоро става дума за скрито разпределение на печалбата. Такава касова наличност е ненормална, но може да става въпрос и за счетоводна грешка“, заяви Руйков.

Пред БТВ, Павел Райков, член на Съюза на счетоводителите обясни, че има бизнеси, при които големите касови наличности не са знак за нередност, но има и такива, при които са сигнал за нереални заплати, неплатен данък дивидент и корупция.

Наред с контролната кампания в обектите, общо 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук