Департаментът на военновъздушните сили на САЩ започна разследване на възможен теч на информация за европейските военни бази, в които има американско ядрено оръжие. Информацията е потвърдена по време на брифинг от прессекретаря на Пентагона Джон Кърби.

„Департаментът на ВВС разследва, доколко е било уместно да се разпространява информация чрез учебни карти”, подчерта Кърби като отбеляза, че не коментира протоколите за сигурност на Пентагона.

Политиката на САЩ не позволява нито да се потвърди, нито да се отрече наличието или липсата на ядрено оръжие на което и да е конкретно място, допълни той.

Коментарът е във връзка с журналистическо разследване на портала Bellingcat, пише „Дойче веле”.

На 28 май Bellingcat публикува материал, от който става ясно, че американски войници, научили наизуст секретни данни, свързани с базирането на ядрено оръжие в Европа, използват за целта публично достъпни приложения с флаш карти. По този начин те на практика разкриват сведения „за множество засекретени протоколи за сигурност”.

От сайта припомнят, че за наличието на американско ядрено оръжие в Европа се знае отдавна, благодарение на различни течове на информация, снимки и заявления на служители в оставка. Въпреки това конкретното им местоположение е засекретено, а властите на потвърждават официално неговото съществуване.

По данни на портала, на картите вероятно има данни, които се отнасят не само до базите, но и до хранилищата на ядрено оръжие, протоколи с информация за разположението на видеокамерите, честотата на патрулирането, кодови думи, с които се предупреждава за наличието на заплаха, както и уникални идентификатори, позволяващи лицето да бъде допуснато до забранената зона.

След отправеното от Bellingcat запитване към НАТО и въоръжените сили на САЩ, публичният достъп до картите беше закрит.

По информация на медиите, още през 2015 г. САЩ решиха да модернизират ядрения си арсенал в Европа и да разместят нов вид ядрено оръжие в германската авиобаза Бюгел в провинция Райнланд-Пфалц. Информацията бе разпространена от телевизия ZDF, която се позова на американски планове за бюджета, до които беше получила достъп. Тези планове предвиждаха възможността за оборудване на германските изтребители-бомбардировачи Tornado с нови атомни бомби B61-12, започвайки от третото тримесечие на 2015 г.

По-късно, през април 2020 г., германското списание „Шпигел” съобщи, че по негова информация, секретната операция за модернизацията се е провела през есента на 2019 г. В тази връзка от авиобазата в Бюхел са изведени около 20 термоядрени бомби В61, които са върнати два дни по-късно след обновяване на софтуера.

Вашингтон информира Берлин за операцията малко преди нейното провеждане, твърдят журналистите. Бундесверът е бил в готовност да окаже съдействие, ако възникнат затруднения с транспортирането. Министерството на отбраната на САЩ отказа да съобщи подробности от операцията, като само подчерта, че при превозването на американско атомно оръжие винаги се спазват строги правила за безопасност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!