Процесионките обикновено първо налазват домашните любимци, после и стопаните им
Процесионките обикновено първо налазват домашните любимци, после и стопаните им. Снимка: БНР

Тежки алергични реакции са получили възрастни, деца и техните домашни любимци, след като са били на разходка в горите край Стара Загора и на Аязмото. Причинител на сериозния кожен проблем е инвазията на гъсеницата борова прецесионка, която масово е поразила иглолистните дървета в региона. 

Гъсениците се наричат процесионки, тъй като се движат в редица, като в процесия, закачени една за друга, обясняват специалистите. Те правят бели пашкули по боровете и се хранят с игличките им. Падат по земята обикновено през март, малко да се превърнат в пеперуди. Заради необичайно топлата зима обаче са вече по земята доста по-рано.

„Не помним в годините назад толкова случаи на тежки алергични реакции при животни след досег с борова процесионка. Когато стопаните се опитат да помогнат на домашния си любимец, пострадват и самите те“, заяви д-р Катерина Косева пред БНР. Тя съветва при такива случаи веднага да се потърси медицинска помощ.

Мъж от Стара Загора твърди, че неговото куче било налазено от процесионки в района на чешмата на генерал Делчев и изпаднало в алергичен шок. Само бързата намеса на ветеринар го спасила.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че ще бъдат предприети мерки, за да бъдат третирани засегнатите от борова процесионка дървета. Обработката обаче е сезонна и затова най-рано това може да стане през септември, когато пеперудите ще снесат своите ларви.

Според еколога Ива Ангелкова, общински съветник в Стара Загора, за ликвидирането на проблема институциите трябва да работят в синхрон. Преди две години тя алармира за поразени 2000 дка борови гори в Казанлъшко, за което беше подала и сигнал до Югоизточно горско стопанство в Сливен.

При третирането на поразени площи в обхвата на пръскането обикновено не попадат частните имоти, което води повторно развитие на вредителя. Нужна е мащабна работа, а не „на парче“, за да се справим в с проблема, категорична е тя.

Още за българските общини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук