Екатерина Захариева

Дипломатическо напрежение се появи между София и Анкара заради изказването на външния министър на нашите южни съседи, в което той обвинява София, че нарушава религиозните права на мюсюлманите. По време на предизборна среща с български изселници в турския град Текирдаг външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу правата на всички религии. Анкара трябвало да се намеси и България е променила закона.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е наредила в Министерството да бъде извикан турският посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията, съобщи БНР.

Българското външно министерство потвърди за състоял се телефонен разговор между външните министри Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева. Той е проведен по искана на турската страна. В него Чавушоглу заявява, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Външният министър Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. От МВнР обръщат внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!