Пламен Георгиев
на снимката: Пламен Георгиев

Казус има и с имуществената декларация на шефа на самата Комисия за противодействие на корупцията Пламен Георгиев, предаде БГНЕС, като цитира бТВ. От неправителствения „Антикорупционен фонд“ твърдят, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Той обяснява това с грешка в нотариалния му акт и заявява, че грешката вече е поправена.

През април 2017 г, шефът на Антикорупционната комисия си купува жилище в квартал „Гео Милев”. Пламен Георгиев декларира придобивката си като апартамент от 156 квадрата плюс тераса с площ 48 квадратни метра. Плаща за имота 293 хиляди лева. Това е много по-ниска цена от данъчната му оценка, която е над 450 000 лева. В имуществената декларация не е отбелязана една част от имота, която фигурира в нотариалния му акт.

Застроена площ от 16 квадратни метра, състояща се от галерия и баня-тоалетна, и тераса – плосък покрив, с площ от 186 квадратни метра. Терасата от 186 квадрата е трябвало да бъде отразена в имуществената декларация на Георгиев, категорични са Антикорупционния фонд. „По снимките на сградата се вижда, че тия тераси, уж са усвоени, и са си чиста жилищна площ. Това е жилище, което обхваща последните етажи на сградата и тези т.нар. тераси са част от покривните пространства, но тъй като са за индивидуално ползване, не са общи части и са част от площта на апартамента”, казва Лора Георгиева от Антикорупционния фонд.

От нотариалния акт става ясно, че Георгиев живее в апартамент на три нива или т.нар. тризонет, а от Антикорупционния фонд казват, че реалната цена на жилището е 670 хиляди лева, а не 293 хиляди, колкото е платил Георгиев. Самият Георгиев се въздържа от коментар пред камера с мотива: „Няма да влизам в обяснителен режим“.

„Оставаме в ситуацията, в която господин Георгиев трябва сам да се провери, тъй като той ръководи комисията, разследваща такива сделки”, допълни Георгиева.

Шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев има сбъркан нотариален акт за един от имотите си. Това става ясно от позицията му, разпространена от комисията. Според Георгиев в един от нотариалните актове е вписана данъчна оценка, която се разминава с истинската. Това било направено по
неизвестни за него причини. Новата му данъчна оценка, извадена в четвъртък,
вече е по-ниска, което автоматично означава, че той е платил за имота си цена над данъчната оценка.

С влизането в сила на закона за противодействие на корупцията Сметната палата вече няма правомощия да проверява декларациите на висшите държавни служители. Освен това целият архив от последните 10 години е предаден в комисията, ръководена от Георгиев, уточняват от Сметната палата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!