Кораб, Китай

Китай съобщи, че флотът му е отправил предупреждение към френски военен кораб, навлязъл в Тайванския проток по-рано този месец и е подал официална протестна нота за рядката проява на европейска сила, предаде АФП.

Пекин вижда самоуправляващия се и демократичен Тайван като своя територия и  настоява за обединение. Съединените щати традиционно са страната, която се противопоставя на тази териториална претенция, плавайки през пролива, но сега Франция е тази, която разгневи Китай.

Говорителят на китайското министерство на отбраната Рен Гоциян заяви, че френският военен кораб“ незаконно е влязъл в териториалните води на Китай“ на 7 април.

„Китайските военни изпратиха бойни кораби в съответствие със закона, за да идентифицират френския кораб, и го предупредиха да отплава обратно – каза Рен на месечна пресконференция – Китайската страна вече изпрати протестна нота на френската страна.“

Гоциян не пропусна стандартните декралации, според които китайските въоръжени сили са винаги в готовност да защитят „суверенитете и сигурността на страната“. От китайска гледна точка това включва и водите около Тайван, въпреки че отцепническият остров поддържа значителна армия именно за да се противопоставя на такава „защита“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!