Народно събрание

Депутатите от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ демонстративно напуснаха пленарната зала по време на продължаващите до късно вечерта обсъждания по актуализацията на бюджета на НЗОК.

Причината – бяха гласувани няколко предложения, подкрепени от останалите три формации, които променят рамката на бюджета, изискващи допълнителни разчети, а парите в касата на практика излизат на дефицит.

„ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи, които ги няма. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми или да се вдигат данъци. Ние излязохме от залата, за да се консултираме какво можем да направим, както и да предотвратим по-голяма щета“, обясни общото решение председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Бюджетът на НЗОК, с различни взаимно изключващи се предложения, загуби баланса си и излезе на дефицит. Дефицитът не е малко“, предупреди от своя страна председателят на ресорната комисия Любомир Каримански. Според него останалите в залата формации искат да провалят приемането му.

„В зала се обсъжда бюджет без числа, подкрепи тезата Мая Манолова. Тя изрази съмнение, че партиите на статуквото разтакават работата по бюджета, за да не могат да заседават комисиите, най-вече правна, която да работи по промените в Закона за съдебната власт.

„От няколко дни бюджетната процедура се използва, за да бъде взет за заложник парламентът и целият политически процес в страната“, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

На обратното мнение бяха ГЕРБ и ДПС

„Поведението на депутатите е безотговорно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не достигат средства за лечение на болни деца“, разкритикува проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ напускането на депутатите от протестните формации.

Контрира го обаче Крум Зарков от БСП, който му припомни, че до този момент от ГЕРБ са били изцяло „против“ актуализацията. Той определи изказването му като демагогия, която е недопустимо, когато става въпрос за деца.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. „Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят“, коментира депутатът от ДПС.

В крайна сметка парламентът проведе единствено обсъжданията по бюджета. Гласуването беше отложено за петък, както ще бъдат готови разчетите на комисията.

След парите на здравната каса депутатите трябва да се захванат и с големия бюджет на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!