депутати в зала нзок

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината – пленарната зала прие няколко различни предложения от парламентарните групи, които на практика променят рамката и изискват допълнителни разчети.

„Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем“, мотивира поредната почивка председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, за да бъде изготвено допълнение към доклада.

По-рано през днешното пленарно заседание пък депутатите загубиха време да издирват здравния министър Стойчо Кацаров, който напусна пленарната зала по време на обсъжданията.

„Министър Кацаров не вдига телефона си, включително и на мен“, отговори председателят Ива Митева на многобройните призиви Кацаров да се върне и да участва в обсъжданията.

След над час отсъствие Кацаров обясни, че е напуснал за да не пречи на депутатите да гласуват по-бързо законопроекта за бюджета.

„Няма проблем с финансирането на лечението на децата в чужбина. Средствата са предвидени в закона за държавния бюджет, който ще гледате утре. Не е нужно да ги приемате с днешния закон“, коментира той от парламентарната трибуна, подканяйки депутатите да работят по-бързо.

Министър Кацаров коментира още, че „няма драма“ с бюджета на НЗОК, а по-важните текстове са в закона за държавния бюджет, който все още предстои, където са разписани средствата за медиците на първа линия, както и за лекарствата като „Ремдесивир“.

По-рано парламентът прие решение, че ще заседава до окончателното приемане на текстовете, което изглежда ще стане късно тази вечер.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!