газопровод цената Великобритания газ криза

Борсовите цени на природния газ на европейския пазар надхвърлиха рекордните 700 долара за 1000 куб. метра. Стойността на октомврийските фючърси в началото на деня бяха 679 долара за 1000 куб. м., като следобед достигнаха своя максимум от 700,2 долара за 1000 куб. м.

Само преди ден бе съобщено за поставен нов рекорд в цената на газа за европейския пазар, като стойността му надвиши сумата от 670 долара за 1 000 куб. метра, като от началото на седмицата всеки ден борсовите цени на природния газ в Европа се увеличават.

Според експерта от агенция „Fitch” Дмитрий Маринченко, основната причина за високите цени са ниските запаси от газ в европейските газови хранилища заради студената зима преди година и горещото лято.

„Допълнително върху ръста им се отразява и нежеланието на „Газпром“ да увеличи значително инжектирането на газ в хранилищата или да увеличи продажбите на спотовия пазар в навечерието на пускането на „Северен поток 2“, отбеляза той.

Припомняме, че „Газпром” планира да започне доставката на газ по газопровода „Северен поток-2” от 1 октомври, пише агенция Блумбърг. Според източник на агенцията, „Газпром” разчита до 1 декември да започне да изпомпва газ и по двете линии на тръбопровода. В същото време сроковете за доставка на газ към европейската газопреносна система все още зависи от решението на германския регулатор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук