ваксинацията ваксини виена, сертификатът, мерки, неваксинирани

Мерките в Гърция, които влизат в сила от 13 септември и се отнасят предимно за неваксинирани лица, ще важат и за гостите на страната, потвърди говорителят на правителството Яник Иконому.

Новите мерки, които бяха обявени в края на август и ще бъдат в сила до 31 март 2022 г., се отнасят за закритите помещения на заведенията за хранене, за пътуванията из Гърция, посещения в музеи и археологични обекти. Отделни правила ще има и за неваксинираните служители в държавния и частния сектор.

Влизането във вътрешните части на кафенета, барове, ресторанти, нощни клубове, както и в спортни зали, ще бъде разрешено само за ваксинирани лица и за преболедувалите COVID-19 през изминалите 6 месеца.

В театрите, музеите, археологическите обекти и за фитнес центровете е разрешено влизането на ваксинирани лица, преболедували, както и тези с отрицателен PCR тест, направен 48 часа по-рано.

От 13 септември ще има промяна и при пътуванията из Гърция, без значение дали става въпрос за автобус, влак, кораб или самолет до всички точки на страната.

Неваксинираните ще трябва 48 часа преди пътуването да си направят бърз тест, чиято цена ще бъде 10 евро.

Между останалите мерки, които влизат в сила от 13 септември са и задължителният бърз тест за неваксинираните служители в частния и публичния сектор, които ще трябва да си правят тестове веднъж седмично изключително в частните диагностични центрове. Цената на теста ще бъде 10 евро, а неваксинираните сами ще си покриват разходите за него.

Две теста седмично за неваксинираните

За неваксинираните служители в сектора на туризма, образованието, храненето, в телевизионните, театралните и музикалните продукции, както и за студентите, ще бъдат задължителни два теста седмично, които също ще струват по 10 евро и ще са за тяхна сметка.

Учениците ще трябва да си правят задължително по два селф теста седмично, които ще бъдат безплатни.

Тестовете в държавните диагностични центрове ще бъдат безплатни само за ваксинирани лица или за такива със симптоми. Неваксинираните ще трябва сами да покриват разходите за бърз тест, ако такъв им бъде необходим.

Остава в сила изискването за представяне на сертификат за COVID-19 – за ваксиниране, преболедуване или негативен PCR тест, за влизане в страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!